Toradex easy installer fail Apalis iMX6

I’m following the instructions at Toradex Easy Installer, “Load Toradex Easy Installer” tab, to load Easy Installer 1.7 on an Apalis iMX6 / Ixora V1.1a board. I’ve read the community pages looking for a failure similar to mine, and although I’ve found a few, the solutions on those pages haven’t worked for me.

Here’s the procedure I followed:

  1. Carrier board powered off, jumper JP2 removed. Connect microUSB cable from host machine to X9 on underside of carrier board. RESULT: LED3 illuminates.
  2. Serial adapter connected to X22, terminal open on host.
  3. Hold spacebar down, power ON the carrier board. RESULT:
    U-Boot 2016.11-2.8.3+gaca804c9dd (Sep 12 2018 - 21:28:29 +0000)
    
    CPU:   Freescale i.MX6Q rev1.5 at 792 MHz
    Reset cause: POR
    I2C:   ready
    DRAM:  2 GiB
    PMIC:  device id: 0x10, revision id: 0x21, programmed
    MMC:   FSL_SDHC: 0, FSL_SDHC: 1, FSL_SDHC: 2
    auto-detected panel HDMI
    Display: HDMI (1024x768)
    In:    serial
    Out:   serial
    Err:   serial
    Model: Toradex Apalis iMX6 Quad 2GB IT V1.1C, Serial# 05185031
    Net:   using PHY at 7
    FEC [PRIME]
    Hit any key to stop autoboot:  0 
    Apalis iMX6 #   
  1. On host, ‘lsusb’ does not list any Freescale devices.

  2. In terminal window, type 'bmode usb. RESULT:

    Apalis iMX6 # bmode usb      
    resetting ...
  1. On host, ‘lsusb’ shows no change.

  2. On host, in separate window, type ‘./recovery-linux.sh’ RESULT:

Downloading Toradex Easy Installer...
no matching USB device found
    
Downloading Toradex Easy Installer failed...

Please double check if nothing plugged in to lower half of X8 USB connector.

p.s. USB connectors on the Ixora board are all empty, except for the USB OTG cable on the underside.

Relevant output from dmesg:

[114322.573078] usb 3-7: new high-speed USB device number 74 using xhci_hcd
[114322.701104] usb 3-7: device descriptor read/64, error -71
[114322.937103] usb 3-7: device descriptor read/64, error -71
[114323.173066] usb 3-7: new high-speed USB device number 75 using xhci_hcd
[114323.301097] usb 3-7: device descriptor read/64, error -71
[114323.541069] usb 3-7: device descriptor read/64, error -71
[114323.649168] usb usb3-port7: attempt power cycle
[114324.301106] usb 3-7: new high-speed USB device number 76 using xhci_hcd
[114324.301238] usb 3-7: Device not responding to setup address.
[114324.509213] usb 3-7: Device not responding to setup address.
[114324.717113] usb 3-7: device not accepting address 76, error -71
[114324.845109] usb 3-7: new high-speed USB device number 77 using xhci_hcd
[114324.845197] usb 3-7: Device not responding to setup address.
[114325.053145] usb 3-7: Device not responding to setup address.
[114325.261048] usb 3-7: device not accepting address 77, error -71
[114325.261075] usb usb3-port7: unable to enumerate USB device

Could you find a Win 10 machine and try to run recovery-windows.bat there?

How about a Win 7 64-bit PC? I can try this tomorrow.

Win 7 not always works as expected in that situation. I’d recommend to try to found a Win10 machine. And also try another USB cable. Many of them not very reliable.

I’ll do that. It will be another 24 hr before I have a result to report. All of our Windows computers here are Win 7 native or Win 7 virtual machines.

(In the meantime, I can use tftp to install Easy Installer, so our development work isn’t halted. But I would like to use the USB OTG method as an alternative method.)

Not willing to wait another 24 hr, I followed your advice and tried another USB cable. That fixed it. Download was successful. Thank you.

Per @alex.tx 's suggestion, I tried another USB cable. Using the different USB cable fixed the problem. RESULT:

$ ./recovery-linux.sh
Downloading Toradex Easy Installer...
Successfully downloaded Toradex Easy Installer.

@rdepew, Perfect that it works. Thanks for the feedback.